Erasmus+

Od rujna 2017. Srednja škola Pregrada uključena je u Erasmus+ projekt KA2 – strateška partnerstva pod nazivom Geschichte interkulturell erleben für eine starke gemeinsame Zukunft – Kommunikation als Schlüssel zum friedvollen Miteinander! (Interkulturalno doživjeti povijest za jaku zajedničku budućnost – komunikacija kao ključ za mirno zajedništvo!). U projektu sudjeluju dvije škole, Westerwaldschule Waldernbach iz Njemačke i Srednja škola Pregrada iz Hrvatske. Koordinator projekta je njemačka škola. Za provođenje projekta Srednjoj školi Pregrada dodijeljena je financijska potpora u iznosu od 15.665,00 EUR iz EU programa Erasmus+. Predviđeno trajanje projekta je 18 mjeseci, od 1. rujna 2017. do 28. veljače 2019. Projekt podrazumijeva dvije mobilnosti učenika u svibnju 2018. u Njemačkoj te u rujnu 2018. u Hrvatskoj. U projektu sudjeluje 11 učenika 2. a razreda.

Glavni ciljevi projekta su:

  • poticati toleranciju i zajedništvo te osvijestiti da diskriminacija nije samo pitanje nacionalnosti, etničke pripadnosti, spolnog ili vjerskog opredjeljenja, već ponavljajući i stalno aktualan izazov našeg pluralističkog društva
  • promicati razmjenu iskustava, metoda, inovacija i dobre prakse
  • razviti komunikacijske vještine i vještine medijske pismenosti te proširiti informatička znanja koristeći digitalne medije
  • motivirati učenike da uče strane jezike te razviti vještine u stranim jezicima
  • razvijati kreativnost i odgovornost učenika kroz njihovo sudjelovanje u planiranju i organiziranju projekta te u prezentiranju rezultata i postignuća u projektu
  • razviti pozitivan stav prema Europskoj uniji i njenim ciljevima.

Sufinancirano sredstvima programa Europske unije Erasmus+. Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

Transnacionalni sastanak škola Erasmus+ projekta u Njemačkoj

Članice projektnog tima i nastavnice Jasminka Mikša i Valentina Kunštek sudjelovale su na prvom transnacionalnom sastanku u sklopu KA2 Erasmus+ projekta Geschichte interkulturell erleben für eine starke gemeinsame Zukunft – Kommunikation als Schlüssel zum friedvollen Miteinander!  koji se održao od 7. do 9. ožujka 2018.

Sastanak se održao u školi Westerwaldschule iz Waldernbacha, Mengerskirchena koja je ujedno i koordinator projekta. Cilj sastanka bio je dogovor za daljnji rad na projektu, evaluacija dosadašnjeg rada, razrada budućih projektnih aktivnosti, upotreba evaluacijskih metoda te načini diseminacije projekta. Nastavnice su upoznale učenike koji će sudjelovati u programu razmjene učenika i s njima provele jedno prijepodne. Učenici su pripremili prezentacije o školi i o pokrajini Hessen.

U njemačkoj školi naše nastavnice dočekane su srdačnom dobrodošlicom ravnateljice, ali i cijelog kolektiva i učenika. Članovi njemačkog projektnog tima proveli su naše nastavnice kroz školu, upoznali ih s načinom rada u školi te organizirali razgled grada Limburg an der Lahn.

Sljedeći susret održat će se u travnju 2018. u Njemačkoj kada će na putovanju sudjelovati i naši učenici.

Veselimo se sljedećem susretu!

U nedjelju 15. travnja 2018. 11 učenika 2. a razreda naše škole u pratnji nastavnica Alme Peljto i Valentine Kunštek stiglo je u Frankfurt. Tamo ih je srdačno dočekalo 11 učenika škole WWS iz Waldernbacha u pratnji dvoje nastavnika. Nakon igre upoznavanja na obali rijeke Majne uslijedio je razgled grada. U znak prijateljstva između naše i njemačke škole izrađen je lokot s prigodnom gravurom koji su jedna njemačka i jedna naša učenica zaključale na mostu Eiserner Steg te ključ bacile u rijeku. Nadamo se da će nova prijateljstva trajati vječno!

Po završetku razgleda grada putovanje je nastavljeno prema školi WWS gdje su učenike dočekali roditelji djece kod kojih će biti smješteni.

U ponedjeljak, nakon srdačnog dočeka u školi WWS, krenulo se na put prema Augsburgu. Po dolasku je uslijedio razgled grada, a u večernjim je satima organizirana radionica na temu diskriminacije. Kroz grupni se rad učenike navelo na promišljanje o ovoj danas nažalost aktualnoj problematici.

U srijedu je uslijedio povratak prema školi WWS. Na putu se stalo u mjestu Weinheim gdje su učenici proveli vrijeme družeći se na bazenima Erlebnisbad Miramar. Nakon dolaska pred školu WWS učenici su otišli u svoje njemačke obitelji i s njima proveli ostatak dana.

U četvrtak su učenici stigli u školu u ranim jutarnjim satima. Njemački učenici iznenadili su naše prigodnim poklonom, majicom s natpisom Erasmus i logom sačinjenim od zastava Njemačke, Hrvatske i Europske Unije. Potom je školu posjetio gradonačelnik gospodin Scholz,  koji je uz zamjenicu ravnateljice gospođu Poppe pozdravio učenike i održao prigodan govor. Uslijedio je zajednički doručak nakon kojeg su učenici, podijeljeni u mješovite grupe, sudjelovali u različitim aktivnostima: jedna grupa izrađivala je plakate, druga grupa radila je na prikupljanju i obradi materijala za izradu filma, dok je treća grupa gradila komunikacijski kutak. Aktivnosti su završile u kasnim poslijepodnevnim satima nakon čega su učenici otišli u obitelji.

I u petak se marljivo radilo – manji dio učenika radio je na izradi filma o aktivnostima provedenim u sklopu projekta, dok je većina učenika dovršila gradnju komunikacijskog kutka – klupe u obliku polovice zvijezde. Drugu polovicu zvijezde sagradit ćemo ispred Srednje škole Pregrada u rujnu 2018., kada nam naši njemački prijatelji dođu u posjet. Iako se marljivo radilo cijeli dan, pronašlo se vremena za slatki predah. Naime, naša je Sabina navršila 17 godina te smo je iznenadili rođendanskom tortom i malim poklonom. Predvečer je organizirana Internacionalna večer kojoj su prisustvovali i roditelji njemačkih učenika pred kojima je na komunikacijski kutak prigodno pričvršćena pločica s nazivima naših škola i natpisom “Komunikacijska zvijezda: za šareno zajedništvo!” Komunikacijski kutak odmah je poslužio svojoj svrsi jer se upravo oko njega druženje nastavilo uz pjesmu, ples i tradicionalne specijalitete.

Zadnji dan brzo je došao. Učenici su pred sam polazak razgledali grad Limburg an der Lahn i probali limburški specijalitet pecivo “Belgische Brocken”. Njemački učenici i nastavnici ispratili su naše na vlak gdje je uslijedio rastanak prepun emocija. S nestrpljenjem očekujemo sljedeći susret.

Srednja škola Pregrada domaćin transnacionalnog sastanka u sklopu programa Erasmus+

Od 6. do 9. svibnja 2018. u Srednjoj školi Pregrada boravila su dva nastavnika iz njemačke škole Westerwaldschule Waldernbach u sklopu KA2 Erasmus+ projekta Geschichte interkulturell erleben für eine starke gemeinsame Zukunft – Kommunikation als Schlüssel zum friedvollen Miteinander. Njemačke nastavnike dočekale su naše nastavnice Alma Peljto i Valentina Kunštek koje su provele goste kroz Školu i Učenički dom te ih upoznale s načinom rada Škole.

Cilj sastanka bila je evaluacija učeničkog boravka u Njemačkoj u travnju 2018., razrada budućih projektnih aktivnosti, razgovor o gradnji druge polovice komunikacijske zvijezde te dogovor za dolazak njemačkih učenika u Hrvatsku.
S učenicima Erasmus grupe organiziran je zajednički doručak tijekom kojeg su učenici prezentirali Krapinsko-zagorsku županiju. Nakon doručka njemački nastavnici iznenadili su naše učenike pismima koja su im napisali njemački učenici.

Osim radnih aktivnosti našlo se vremena za obilazak Zagreba, Pregrade, Velikog Tabora, Muzeja Radboa i Novih Dvora u Zaprešiću.
U ime Srednje škole Pregrada njemačkoj školi Westerwaldschule Waldernbach poklonjena je fotomonografija “Hrvatska”.

U utorak je organiziran cjelodnevni obilazak Memorijalnog centra koncentracijskog logora Dachau. Obilazak je započeo interaktivnom radionicom na temu života u logoru. Nakon obilaska cijelog kompleksa učenici su podijeljeni u mješovite grupe te su dobili mapu s materijalima i zadacima na koje su trebali pronaći odgovore. Duboko ganuti prezentirali su svoje odgovore ostalim učenicima. Prije odlaska iz Dachaua kamerom su zabilježeni dojmovi učenika za potreba izrade filma u sklopu projekta. Za marljiv cjelodnevni rad učenici su u večernjim satima nagrađeni izlaskom u grad i sladoledom.