10. simulirana sjednica Hrvatskog sabora za učenike srednjih škola

U ponedjeljak, 8. svibnja 2023. održana je jubilarna 10. simulirana sjednica Hrvatskog sabora za učenike srednjih škola. Organizirala ju je služba za građane Hrvatskog sabora, a sjednica je održana u Sabornici. Na sjednici, koju je svečano otvorio predsjednik Hrvatskoga sabora gospodin Gordan Jandroković, sudjelovao je 151 učenik iz 41 škole diljem Hrvatske. Na dnevnom redu ovogodišnje simulirane sjednice bio je Zakon o zaštiti okoliša. Učenici su sudjelovali u raspravama u ime kluba zastupnika i pojedinačnom raspravom, iznošenjem i glasanjem o amandmanima, sve do donošenja zakona.
Simulirajući zastupnički rad u Hrvatskom saboru- od rada u klubovima zastupnika, u nadležnim odborima (Odbor za zakonodavstvo, Odbor za zaštitu okoliša i prirode, Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, Odbor za obitelj, mlade i sport, Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu) te na sjednici Sabora učenici su usvojili nova znanja o zakonodavnoj proceduri i tijeku donošenja zakona, što predstavlja neprocjenjivo iskustvo za svakog pojedinog učenika u podizanju razine znanja o najvišem predstavničkom i zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske. Simulirana sjednica uz to doprinosi i razvoju demokratske političke kulture među najmlađim biračima.
Predstavnici naše škole bili su učenici 4.a razreda: Lea Beber, Luka Cerovec i Gabrijela Očić pod vodstvom mentorice Sanje Košutić Tušek.
Učenike pohvaljujemo za sudjelovanje i trud koji su uložili u predstavljanju naše škole!