50. Vjeronaučna olimpijada otvorena u Srednjoj školi Pregrada

U Srednjoj školi Pregrada je u utorak, 9. svibnja 2023. godine, održano svečano otvorenje državnog natjecanja iz vjeronauka za učenice i učenike osnovnih i srednjih škola, jubilarne, 50. Vjeronaučne olimpijade.

Na državnom natjecanju iz vjeronauka ove godine sudjelovalo je 180 učenika raspoređenih u 20 osnovnoškolskih ekipa, 20 ekipa iz srednjih četverogodišnjih škola te 5 trogodišnjih srednjoškolskih. Svima njima je dobrodošlicu u Krapinsko-zagorsku županiju poželjela zamjenica župana Jasna Petek. Dobrodošlicu u Pregradu poželio je i gradonačelnik Marko Vešligaj, dok je cijelu svečanost otvorenja molitvom započeo župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marija Pregrada Ivan Mikec. Okupljene su pozdravili i ravnateljica Srednje škole Pregrada Vilmica Kapac, tajnica Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije Anita Vranić, predstojnica Ureda za vjeronauk Zagrebačke nadbiskupije Valentina Mandarić te predsjednik Državnog povjerenstva i savjetnik u Agenciji za odgoj i obrazovanje Tomislav Tomasić, dok je provedbene upute učenicima i njihovim mentorima u ime Državnog povjerenstva iznio Zvonimir Lončar.


„Radost zajedništva, kroz ekipno natjecanje, kroz druženje i upoznavanje svih učenika, mentora iz svih naših biskupija i nadbiskupija, sklapanje novih prijateljstava, posebno je obilježje natjecanje iz vjeronauka. Ovogodišnje natjecanje je posebno iz 2 razloga – 50 obljetnica vjeronaučne olimpijade, a drugi je da su danas prvi put s nama učenici trogodišnjih obrazovnih programa“ – istaknuo je savjetnik Tomasić ispred Agencije za odgoj i obrazovanje.  Naime, Vjeronaučna olimpijadu je prije 50 godina pokrenuo časopis Mali koncil. Tada je natjecanje održano pod geslom „Ja ću te tražiti, ti ćeš se kriti, to naš Olimp će biti.“ Na područnim je natjecanjima tad sudjelovalo 188 ekipa te su ona održana na 30 različitih mjesta, a prvo je područno prednatjecanje održano upravo u Pregradi 25. ožujka 1973. godine. Sama završnica Vjeronaučne olimpijade održana je u 1. svibnja 1973., u Zagrebu na Šalati, u dvorani  Nadbiskupijskog sjemeništa. Ekipa iz Pregrade koja je na svom područnom prednatjecanju pobijedila došla je na završnicu u Zagreb i  donijela baklju s 30 svijeća koje su označavale 30 područnih natjecanja.


„Vratili smo se tamo gdje je počelo. Korijeni su isti, a ja vjerujem da je stablo hrasta poraslo. Pedeset godina povijesti označava ozbiljnost i zrelost ovog natjecanja, a vi ste njegova nada i budućnost. Uživajte u prekrasnom Zagorju, radosnom druženju i zajedništvu, a tko bude prvi – njemu ćemo se svi nakloniti i čestitati“ – rekla je predstojnica Ureda za vjeronauk Zagrebačke nadbiskupije Valentina Mandarić.


„Naši učenici godinama sudjeluju u ovom natjecanju i postižu izuzetne rezultate na koje smo jako ponosni. Valja reći da mi naglasak, uz znanje, stavljamo i na razvoj vještina i odgojne vrijednosti te nam je jednako bitno da se uče pozitivnoj komunikaciji, asertivnosti, empatiji, solidarnosti i humanizmu“ – naglasila je ravnateljica Srednje škole Pregrada Vilmica Kapac.


„Želim vam dobrodošlicu i puno mladenačke radosti i osmijeha. Vaš boravak u našem gradu Pregradi neka bude jedna lijepa slika dobrohotne mladosti. Dobrohotne prema svakom čovjeku. Mladosti koja želi imati uvjerenje i vjeru da ono što učite, što ste naučili i usvojili, da dobro plemenito i časno prenesete u naše društvo, u naš svagdašnji život“ – poručio je župnik u Pregradi Ivan Mikec.

U glazbenom je dijelu svečanosti otvorenja nastupio učenik Glazbene škole Pregrada Danko Orešić, u glazbenoj pratnji profesorica Darjane Blaće Šojat.