Boravak hrvatskih učenika u Njemačkoj u sklopu programa Erasmus+

U nedjelju 15. travnja 2018. 11 učenika 2. a razreda naše škole u pratnji nastavnica Alme Peljto i Valentine Kunštek stiglo je u Frankfurt. Tamo ih je srdačno dočekalo 11 učenika škole WWS iz Waldernbacha u pratnji dvoje nastavnika. Nakon igre upoznavanja na obali rijeke Majne uslijedio je razgled grada. U znak prijateljstva između naše i njemačke škole izrađen je lokot s prigodnom gravurom koji su jedna njemačka i jedna naša učenica zaključale na mostu Eiserner Steg te ključ bacile u rijeku. Nadamo se da će nova prijateljstva trajati vječno!  

Po završetku razgleda grada putovanje je nastavljeno prema školi WWS gdje su učenike dočekali roditelji djece kod kojih će biti smješteni.

U ponedjeljak, nakon srdačnog dočeka u školi WWS, krenulo se na put prema Augsburgu. Po dolasku je uslijedio razgled grada, a u večernjim je satima organizirana radionica na temu diskriminacije. Kroz grupni se rad učenike navelo na promišljanje o ovoj danas nažalost aktualnoj problematici.

U utorak je organiziran cjelodnevni obilazak Memorijalnog centra koncentracijskog logora Dachau. Obilazak je započeo interaktivnom radionicom na temu života u logoru. Nakon obilaska cijelog kompleksa učenici su podijeljeni u mješovite grupe te su dobili mapu s materijalima i zadacima na koje su trebali pronaći odgovore. Duboko ganuti prezentirali su svoje odgovore ostalim učenicima. Prije odlaska iz Dachaua kamerom su zabilježeni dojmovi učenika za potreba izrade filma u sklopu projekta. Za marljiv cjelodnevni rad učenici su u večernjim satima nagrađeni izlaskom u grad i sladoledom.

U srijedu je uslijedio povratak prema školi WWS. Na putu se stalo u mjestu Weinheim gdje su učenici proveli vrijeme družeći se na bazenima Erlebnisbad Miramar. Nakon dolaska pred školu WWS učenici su otišli u svoje njemačke obitelji i s njima proveli ostatak dana.

U četvrtak su učenici stigli u školu u ranim jutarnjim satima. Njemački učenici iznenadili su naše prigodnim poklonom, majicom s natpisom Erasmus i logom sačinjenim od zastava Njemačke, Hrvatske i Europske Unije. Potom je školu posjetio gradonačelnik gospodin Scholz,  koji je uz zamjenicu ravnateljice gospođu Poppe pozdravio učenike i održao prigodan govor. Uslijedio je zajednički doručak nakon kojeg su učenici, podijeljeni u mješovite grupe, sudjelovali u različitim aktivnostima: jedna grupa izrađivala je plakate, druga grupa radila je na prikupljanju i obradi materijala za izradu filma, dok je treća grupa gradila komunikacijski kutak. Aktivnosti su završile u kasnim poslijepodnevnim satima nakon čega su učenici otišli u obitelji.

I u petak se marljivo radilo – manji dio učenika radio je na izradi filma o aktivnostima provedenim u sklopu projekta, dok je većina učenika dovršila gradnju komunikacijskog kutka – klupe u obliku polovice zvijezde. Drugu polovicu zvijezde sagradit ćemo ispred Srednje škole Pregrada u rujnu 2018., kada nam naši njemački prijatelji dođu u posjet. Iako se marljivo radilo cijeli dan, pronašlo se vremena za slatki predah. Naime, naša je Sabina navršila 17 godina te smo je iznenadili rođendanskom tortom i malim poklonom. Predvečer je organizirana Internacionalna večer kojoj su prisustvovali i roditelji njemačkih učenika pred kojima je na komunikacijski kutak prigodno pričvršćena pločica s nazivima naših škola i natpisom “Komunikacijska zvijezda: za šareno zajedništvo!” Komunikacijski kutak odmah je poslužio svojoj svrsi jer se upravo oko njega druženje nastavilo uz pjesmu, ples i tradicionalne specijalitete.

Zadnji dan brzo je došao. Učenici su pred sam polazak razgledali grad Limburg an der Lahn i probali limburški specijalitet pecivo “Belgische Brocken”. Njemački učenici i nastavnici ispratili su naše na vlak gdje je uslijedio rastanak prepun emocija. S nestrpljenjem očekujemo sljedeći susret.

U prilogu možete pogledati fotografije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.