Obilježavanje Svjetskog dana cerebralne paralize (6. listopada)

Svjetski dan cerebralne paralize obilježava se i ove godine s ciljem podizanja znanja i javne svijesti o cerebralnoj paralizi. U svijetu živi oko 17 milijuna osoba s cerebralnom paralizom, uz podršku od 350 milijuna osoba koji su članovi obitelji, prijatelji i članovi zajednice. Obilježavanjem ovog dana želi se osigurati djeci i odraslima s cerebralnom paralizom ista prava, pristup i mogućnosti u društvu. Zajedno s obiteljima, oni se i dalje susreću s diskriminacijom i neprihvaćanjem šire zajednice.

Svjetski dan cerebralne paralize prigodno smo obilježili i u našoj Školi. Učenici 4. d razreda smjera medicinska sestra opće njege / medicinski tehničar opće njege, Matija Hršak, Adrijan Klasić , Kiara Jelić i Nika Zrinjščak, pripremili su edukativnu prezentaciju o uzrocima, dijagnozi i liječenju cerebralne paralize. Naglasili su važnost multidisciplinarnog pristupa, kao i probleme s kojima se susreću osobe s cerebralnom paralizom prilikom zapošljavanja. Zaključili smo kako je podizanje svijesti prvi korak prema ostvarivanju građanskih prava i uključivanju u društvo osoba s cerebralnom paralizom.

Obilježavanjem Svjetskog dana cerebralne paralize stavlja se naglasak na prihvaćanje različitosti i daje važnost aktivnostima u stvaranju pristupačnije budućnosti za sve.