Obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa

Svjetski dan dijabetesa obilježili smo u ponedjeljak, 13. studenoga 2023. u suradnji s patronažnim sestrama Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije na prostoru pregradske tržnice od 9:00 do 11:00 sati. Fokus ovogodišnjeg obilježavanja je tema „Važnost poznavanja rizika od dijabetesa tipa 2“, s ciljem podizanja svijesti i raspoloživim pristupima edukaciji o dijabetesu.

Učenici 4.d razreda, u pratnji nastavnice Anamarije Rodić, svim zainteresiranim građanima mjerili su razinu šećera u krvi i krvni tlak, proveli edukaciju i informirali građane o prevenciji i samopomoći te o važnosti fizičke aktivnosti i pravilne prehrane.

Također, svi građani bili su u mogućnosti dobrovoljno ispuniti Upitnik za procjenu rizika od tipa 2 šećerne bolesti, a sve u svrhu ranog prepoznavanja simptoma i znakova bolesti.

Aktivnosti učenika i edukativni materijali posvećeni su promicanju važnosti ranog otkrivanja šećerne bolesti u cilju rane dijagnoze i liječenja te smanjenja rizika razvoja teških komplikacija, a naglasak je stavljen na širenje savjesnosti o brizi za vlastito zdravlje.

Cijelu akciju zaokružili smo pridruživanjem učenika 3.d razreda u pratnji nastavnice Kristine Pavić i formiranjem simboličnog, ali svjetski prepoznatljivog plavog kruga, globalnog simbola svijesti o dijabetesu.