Obilježili smo Svjetski dan srca

Svake se godine 29. rujna obilježava Svjetski dan srca s ciljem podizanja svijesti o kardiovaskularnim bolestima.

Ovom globalnom kampanjom želi se potaknuti ljude da promjene sjedilački stil života, poboljšaju način prehrane i razmisle kako se zaštititi od srčanih oboljenja.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana srca glasi „UPOZNAJ SRCE ♥ KORISTI SRCE“, a sami fokus kampanje stavlja naglasak da prvo upoznamo svoje srce, jer volimo i štitimo ono što poznajemo. Kada znamo više, možemo bolje brinuti o srcu.

Učenici 4. razreda smjera medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege pod vodstvom mentorica Andreje Strmečki i Anamarije Rodić zainteresiranim nastavnicima i učenicima mjerili su krvni tlak, šećer u krvi, težinu i visinu, a na kraju su ispitanici dobili izračun indeksa tjelesne mase. Cijela akcija popraćena je i dijeljenjem edukativnih letaka te zdravih međuobroka.

Naši fizioterapeuti demonstrirali su i kardiološke vježbe laganog intenziteta te su se najodvažniji okušali i u izvođenju vježbi.

Da nam cijela akcija bude što šarenija, pobrinula se vrtićka skupina Loptice, Dječjeg vrtića Naša radost Pregrada. U sklopu skorašnjeg Dječjeg tjedna koji se ove godine odvija pod geslom „Ljubav djeci prije svega“, ugostili smo naše male posjetioce u prostorima knjižnice gdje im je knjižničarka ispričala interaktivnu priču o najljepšem i savršenom srcu. Djeca su pozorno slušala i upijala svaku riječ, a na kraju su se zasladili zdravim voćem i sokom. Nakon toga pridružili su se našim medicinskim sestrama/tehničarima gdje su vrlo rado pristupili mjerenju tjelesne težine i visine, a potom su ih fizioterapeuti zaigrali šarenim loptama.