Održana je 8. simulirana sjednica Hrvatskog sabora za učenike srednjih škola

U ponedjeljak, 19. travnja 2021. održana je 8. simulirana sjednica Hrvatskog sabora. Organizirala ju je služba za građane Hrvatskog sabora, a zbog epidemiološke situacije, sjednica je održana videokonferencijskim putem, preko platforme ZOOM. Sjednica se prenosila uživo putem saborskog YouTube kanala. Na sjednici, koju je svečano otvorio predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, sudjelovao je 151 učenik iz 57 škola diljem Hrvatske koje su nastupale u dvočlanim ili tročlanim timovima učenika kao zastupnici. Uz to u projektu su sudjelovali i  učenici u svojstvu novinara.

Na dnevnom redu ovogodišnje simulirane sjednice bio je Zakon o zaštiti životinja kojeg su učenici razmatrali iznošenjem stajališta, raspravama u ime klubova zastupnika i pojedinačnim raspravama, iznošenjem, raspravom i glasovanjem o amandmanima, sve do donošenja zakona. Učenici-zastupnici bili su raspoređeni u 33 kluba zastupnika koji su nosili imena po izvornim i zaštićenim pasminama domaćih životinja te divljim životinjama koje obitavaju na prostoru Hrvatske.

Našu školu, u ime kluba Kokoš Hrvatica, zastupale su učenice 4.a razreda Sonja Kolenko i Lucija Škalički te učenica 2.a razreda Lea Beber, pod vodstvom mentorice Sanje Košutić Tušek.

Simulirajući zastupnički rad u Hrvatskom saboru učenici su imali priliku uvidjeti i usvojiti znanja o funkcioniranju Hrvatskog sabora. Simulirana sjednica se odvija prema vlastitom Poslovniku i doprinosi razvoju demokratske političke kulture među mladima.

 

Lucija Škalički, 4.a

 

Snimku sjednice možete pogledati na poveznici.

8. simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola