Održana je 9. simulirana sjednica Hrvatskog sabora za učenike srednjih škola

U ponedjeljak, 28. ožujka 2022. održana je 9. simulirana sjednica Hrvatskog sabora. Organizirala ju je služba za građane Hrvatskog sabora, a zbog epidemiološke situacije, sjednica je, nažalost i ove godine održana videokonferencijskim putem, preko platforme ZOOM. Sjednica se prenosila uživo putem saborskog YouTube kanala (https://youtu.be/44cTeUQZjzo). Na sjednici, koju je svečano otvorio predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, sudjelovao je 151 učenik iz 49 škola diljem Hrvatske. Na dnevnom redu ovogodišnje simulirane sjednice bio je Zakon suzbijanju diskriminacije kojeg su učenici razmatrali iznošenjem stajališta, raspravama u ime klubova zastupnika i pojedinačnim raspravama, iznošenjem, raspravom i glasovanjem o amandmanima, sve do donošenja zakona.

Simulirajući zastupnički rad u Hrvatskome saboru – od rada u klubovima zastupnika, u nadležnim odborima (Odbor za zakonodavstvo, Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Odbor za ravnopravnost spolova, Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, Odbor za obitelj, mlade i sport, Odbor za informiranje, informatizaciju i medije) te na sjednici Sabora učenici su usvojili neposredna znanja o zakonodavnoj proceduri i tijeku donošenja zakona, što predstavlja neprocjenjivo iskustvo za svakog pojedinog učenika u podizanju razine znanja o najvišem predstavničkom i zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske te razumijevanju njegove uloge u životu građana. Simulirana sjednica uz to doprinosi i razvoju demokratske političke kulture među najmlađim biračima – srednjoškolcima i njihovoj političkoj socijalizaciji.

Našu školu zastupali su učenici 3.a razreda Lea Beber, Gabrijela Očić i Luka Cerovec, pod vodstvom mentorice Sanje Košutić Tušek.

Učenike pohvaljujemo za sudjelovanje i trud koji su uložili u predstavljanju naše škole!