Posjetili smo Interliber i kazalište

Ove smo godine, također, nastavili tradiciju i 16. studenog, krenuli već poznatom rutom na Zagrebački velesajam. Na putu prema Zagrebu nekih većih gužvi, po kojima je Zagreb poznat, nije bilo. Na ovaj 41. Interliber išlo je već većinski uhodano društvo knjigoljubaca naše škole. Oni koji su nam se pridružili prvi put također su mogli pronaći ponešto za sebe, a mi ostali smo, naravno, znali što tražimo. Slobodnog vremena bilo je napretek, no rastopilo se u lutanju među morem knjiga i degustacijom odličnih fritula.

Sreće s dvostrukim izbjegavanjem gužvi, nažalost, nismo imali. Nakon slobodnog vremena krenuli smo prema Teatru EXIT. Ove godine odabrana je predstava koja je imale veću poučnu svrhu od zabavne. Pod imenom „Dvije crte plavo“ u režiji redateljice Frane Marije Vranković iznesen nam je problem maloljetničkih trudnoća. U ulozi tinejdžerice Vite Mayer odlično se snašla glumica Sara Moser. Ostale uloge utjelovila je glumica Svetlana Patafta. Uloge majke, tete i Vitine najbolje prijateljice, koje je utjelovila Svetlana, dodatno su nam približile temu. Kada spomenemo ovu temu, svi odmah pomisle da je ona stvarnost samo onih „problematičnih“, ali lik Vite potpuna je suprotnost. U predstavi smo pratili cijelo Vitino iskustvo i donošenje odluke hoće li zadržati ili abortirati dijete. Predstava nam je dodatno omogućila razumijevanje teme upotrebom žargonizama i karakterizacijom otkačene tete i stroge majke.

Nakon predstave slijedio je razgovor s psihologinjom, koja nam je dodatno skrenula pažnju i pokazala tu drugu, realnu stranu, koja slijedi nakon maloljetničke trudnoće.

Ivona Lovrenčić, 4. b

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.