Predavanje Davora Rostuhara u Zaboku

U četvrtak, 15. 11. 2018., desetak učenika naše škole, u pratnji profesorica Andree Vukmanić, Ksenije Šaić i Sanje Košutić Tušek, sudjelovalo je na predstavljanju projekta i knjige „Polarni san“ autora Davora Rostuhara u Centru za mlade KZŽ. Putopisac je predavanje započeo inspirativnim citatima te je naveo što ga je potaknulo da ostvari svoje snove. Ispričao nam je kako se pripremao za svoje najveće putovanje, odlazak na Južni pol. Ostvarenje njegovog najvećeg sna nije bilo lako, morao se pripremati fizički i psihički. Naveo je kako mu je najviše bila potrebna potpora bližnjih, osobito supruge Anđele. Iako je pomno isplanirao svaki detalj ekspedicije, naišao je na brojne probleme. Glavna prepreka bile su mu financije te je stvar uzeo u svoje ruke, napravio pokretna kolica koja je napunio svojim knjigama i krenuo na put Hrvatskom kako bi osigurao dovoljno sredstava za provođenje ekspedicije.

U drugom dijelu gledali smo dokumentarni film „Polarni san“  koji je nastao od njegovih snimaka sa same ekspedicije. Ekspedicija je trajala 48 dana te je prošao 1163 kilometara. U dokumentarnom filmu vidljivo je da se susretao s mnogim izazovima koje je, ne uvijek s lakoćom, prevladao.

Na kraju predavanja sudionici su mogli postaviti pitanja o ekspediciji i budućim planovima. Sudionici su mogli kupiti njegove knjige koje je sam objavio, a u kojima opisuje svoja putovanja.

Predavanje, dokumentarni film i diskusija s putopiscem bili su izuzetno zanimljivi i inspirativni. Autor nas je potaknuo da ne odustajemo od svojih snova, da budemo poduzetni i da se okružimo motivirajućom okolinom. Nailaskom na prepreke ne smijemo odustati, već postati još uporniji i svladati ih. Svakako bismo preporučile odlazak na predavanje jer je poučno i motivirajuće.

Dora Balija, Lucija Smrkulj i Sara Staroveški, 4. a

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.