Preventivno-edukativni program „KLIK – navika odgovornog ponašanja“

Dana 13. veljače 2020. u SŠ Pregrada proveden je „Preventivno-edukativni program „KLIK- navika odgovornog ponašanja“ za učenike  završnih razreda.

Stručnjaci Ureda sigurnosti cestovnog prometa u uvodnom su dijelu, tijekom jednog školskog sata, kroz interaktivno predavanje prezentirali učenicima svrsishodnost korištenja sigurnosnog pojasa u prometu. Namjena projekta „KLIK“ stjecanje je kompetencija, znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama prije i za vrijeme upravljanja (ili prevoženja) vozilom, kao i razvoj vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu. Ovim se projektom djeluje na ponašanje srednjoškolaca, usvajanje i stjecanje pozitivnih stavova o njihovoj ugroženosti u prometu. Stečene komunikacijske kompetencije učenika koriste se za promicanje odgovornog ponašanja u horizontalnom smislu (prijenos informacija drugim učenicima) i u vertikalnom smislu (utjecaj na eventualno neodgovorne roditelje – vozače).

Za vrijeme drugog školskog sata instruktor HAK-a i demonstratori (djelatnici autoklubova), učenicima su prezentirali efekte prometnih nesreća u kontroliranim uvjetima na simulatorima prevrtanja  i sudara.