Realizirane vježbe u Termama Topolšica (SkillsUp projekt)

Erasmus+ SkillsUp projekt je koji omogućava odlazak učenika/studenata u druge države kako bi stekli nove vještine, znanje i iskustva. Ovaj je projekt učenicima Srednje škole Pregrada smjera medicinska sestra/tehničar opće njege, omogućio odlazak u Sloveniju u Terme Topolšica u trajanju od 21 dana, gdje su realizirali vježbe. Učenici su krenuli 17. rujna 2019. organiziranim prijevozom u Terme Topolšica i toga su dana započeli novo životno iskustvo. Prilikom putovanja prema odredištu stali su u Ptuju uz razgledavanje kulturnih znamenitosti. Prilikom dolaska na odredište učenici su se smjestili u hotel i upoznali se sa zdravstvenim timom i organizacijom rada na odjelu. Sljedećeg dana krenuli su s realizacijom vježbi. Odjel je lječilište oboljelih od multiple skleroze, Parkinsonove bolesti i mišićne distrofije.  U Termama Toplošica učenici su se susreli s puno noviteta, novih tehnika, naučili i usavršili nove vještine koje su primjenjivali tijekom svog boravka u Termama Topolšica. Od zanimljivijih sadržaja naučili su što je to limfna drenaža, termopack, kako premještati bolesnika iz kreveta u kolica s dizalom i što je to elektromagnetna terapija. Učenici su usavršili vještine rukovanja svim tehnikama koje su primjenjivali pacijentima uz provedbu zdravstvene njege. Limfna drenaža koju su učenici primjenjivali bolesnicama nije bila manualna. Aparat za limfnu drenažu radi prema načelu isprekidane pneumatske kompresije (presoterapije), tj. koristi napredujući tlačni val i time omogućuje kompresivnu limfnu drenažu. Do drenaže područja dolazi na osnovi kompresije rukava napunjenih zrakom, do kojih se komprimirani zrak dovodi iz baznog uređaja kroz sustav cjevčica. Ispunjavanje pojedinih komora posebnih rukava u prethodno programiranim intervalima formira polagano napredujući tlak. Stvaraju se nježni i ritmički valovi tlaka. Zrak se ispuhuje nakon završetka ciklusa. Pneumatičku presoterapiju pacijent percipira pozitivno, kao vrlo ugodan i učinkovit tip tretmana. Na tretiranom području dolazi do osjećaja olakšanja. Trajanje postupaka je 30 minuta.

Termopacki su jastučići koji se stavljaju u vruću vodu i prilikom terapijskog postupka izvade se iz vode i omotaju u papirnate ubruse i bolesniku se stavljaju na bolno mjesto. Postupak traje od 10 do 15 minuta. Premještaj bolesnika iz kreveta u kolica izvodio se tako da su pacijenta stavili u  vreću dok je još bio u ležećem položaju i spojili na dizalicu te daljinskim upravljačem podigli i spustili na kolica. Ovaj je postupak učenicima bio jedan od najzanimljivijih jer se s tom dizalicom nisu susreli kroz vježbe. Zaključili su da je ovakav način rukovođenja s pacijentom puno lakši za zdravstvene djelatnike, a i za samog pacijenta.

Učenici su izvodili i elektromagnetnu terapiju. Pacijent je u vodoravnom položaju i na bolno mjesto stavlja se podložak koji je spojen s aparatom i prilikom pritiska tipke start podložak počinje ispuštati toplinu. Prilikom samog postupka bolesnik ne osjeća ništa osim topline, prilikom ustajanja trebao bi odmoriti nekoliko minuta jer elektromagnetna terapija opušta cijelu muskulaturu pa postoji mogućnost da pacijent padne. Trajanje postupka je 15 minuta.  Učenici su se prvi puta susreli s navedenim postupcima i vjerujemo da im je to bilo korisno iskustvo. Saznali su kako postoje različite tehnike koje stvarno djeluju jer su nakon završene terapije razgovarali s pacijentima koji su imali samo pozitivna iskustva.

Prilikom  boravka u Termama Topolšica u pratnji su se izmijenila 3 nastavnika – nastavnica Ivana Jedvaj u prvom tjednu, u drugom tjednu nastavnik Ivica Matejaš i zadnji tjedan nastavnica Lucija Haramina. Mentori su imali priliku pristupiti stručnom usavršavanju. Tijekom boravka učenici su imali dva dana u tjednu slobodno vrijeme, te su u tim danima posjećivali razna mjesta u pratnji mentora. Posjetili su Muzej rudarstva u Velenju, Stari grad Celje, Velenjski grad, Velenjsko jezero i dr. Zadovoljni su smještajem u hotelu, hranom, a dostupne su im bile wellness i sportske usluge hotela. Učenici su veoma zadovoljni novim iskustvom koje su stekli u ova tri tjedna boravka u Termama Topolšica, a mi smo sretni što su nam se vratili i što će sa svojim prijateljima podijeliti pozitivna iskustva. Učenici su dobili Europass i ECVET potvrde. Čestitamo učenicima na uspjehu!