SLastičar
Ako …
imaš razvijene osjete okusa, opipa i mirisa,
imaš dobar vid, spretne ruke i prste,
dobro usklađuješ pokrete ruke s vidnim podacima,
si samostalan, odgovoran, pedantan,čist i uredan
… tada te krase poželjne osobine slastičara.
Slastičari izrađuju kolače, kreme, sladolede i ostale slastice. Glavne sirovine
s kojima rade su mlijeko, mliječni proizvodi, jaja, brašno, šećer, kakao i razne
vrste voća. Namirnice se najprije pripremaju, miješaju (ručno ili električnim
strojevima), a zatim peku ili hlade ovisno o receptu. Tako dobivene smjese i
biskviti se premazuju kremama i ukrašavaju.
Slastičari se u radu služe različitim kuharskim i slastičarskim priborom,
alatima i strojevima: noževima, žlicama, kalupima, električnim miješalicama i sl.
Slastičari se zapošljavaju u industrijskoj proizvodnji sladoleda i
konditorskih proizvoda, u obrtničkim radionicama i u kuhinjama ugostiteljskih
poduzeća.
Za upis se vrednuju:
– Prosjeci zaključnih ocjena iz svih nastavnih predmeta na dvije
decimale u posljednja četiri razreda osnovne škole
– Zaključne ocjene iz nastavnih predmeta Hrvatski jezik, prvi strani
jezik i Matematika (7. i 8. razred)
– Dodatni elementi vrednovanja (prema Pravilniku o elementima i
kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole)
Uvjet za upis je liječnička svjedodžba medicine rada.
Trajanje obrazovanja : 3 godine
Natjecanje iz znanja koje je odredila škola: Biologija
Bodovni prag: nema