Uspješno završen projekt „Mi jedemo odgovorno“

U sklopu projekta „Mi jedemo odgovorno“ učenici Učeničkog doma Srednje škole Pregrada sa svojim odgajateljicama Matejom Pondeljak i Ivanom Šafranko još su jednom pokazali svoj doprinos odgovornoj prehrani prilikom obilježavanja Projektnog dana 18. siječnja 2018. Projektni dan započeo je pripremom domaćih proizvoda od meda, masti i mliječnih proizvoda. Učenici su dan započeli izradom medenjaka od domaćeg meda i masti, dok su u drugoj radionici učenici potaknuti da steknu naviku pripremanja i jedenja domaćeg kruha koji su ispekli od domaćeg jogurta i bućinog brašna. Razmišljajući koliko nepotrebnog šećera i aditiva svakodnevno unosimo u organizam, učenici su analizirali i uspoređivali sastojke kupovnog soka od naranče, jabuke i limuna i domaćeg soka od naranče, limuna i jabuka, koji su sami pripremili. Od ostataka jabuke pripremili su i hrskavu poslasticu – čips od jabuke. 

Radionice su učenici završili pripremom tla i recikliranjem plastičnih boca od kojih su napravili pravi mali vrt u kojem će uzgajati vlastito začinsko bilje. S obzirom na to da su pripremili same delicije, u goste su pozvali roditelje, nastavnike i vanjske suradnike te ih počastili pripremljenim delicijama. Osim učeničkih proizvoda uzvanici su mogli isprobati proizvode Farme Vrhovec, koju su učenici posjetili početkom prosinca prošle godine. Na stolu su se našli sirevi s neobičnim začinima, domaće punomasno vrhnje, voćni i obični jogurti, maslac i domaći med obitelji Krog. Nakon degustacije proizvoda, koordinatorice projekta Mateja Pondeljak i Ivana Šafranko prezentirale su roditeljima, nastavnicima, vanjskim suradnicima i ostalim učenicima glavne ciljeve projekta „Mi jedemo odgovorno“, dosadašnje realizirane aktivnosti u sklopu projekta i zabavile goste križaljkom „Mi jedemo odgovorno“.

 

Projekt je uspješno priveden kraju sudjelovanjem na Internacionalnom forumu u Pragu „Menu for change“ koji se održavao 25. 1. 2018. – 28. 1. 2018. Srednju školu Pregrada u Pragu su predstavljale učenice Tea Barić i Ana Kukavica i odgajateljica Mateja Pondeljak. Aktivnim sudjelovanjem u radionicama naučile su neke nove metode kompostiranja, čuvanja nutricionističkih vrijednosti hrane, odakle nam i kako dolaze čokolada i banana, kako su ostali sudionici proveli projekt u svojim školama te prezentirale svoj rad “srcem, glavom i rukama”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.